Λαρυγγοοισοφαγική Παλινδρόμηση

Τι είναι η Λαρυγγοοισοφαγική Παλινδρόμηση και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

001 refluxwebΗ λαρυγγοοισοφαγική παλινδρόμηση και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, συμβαίνει όταν οξέα από το στομάχι εισέρχονται στον οισοφάγο και το λάρυγγα. Κανονικά, η τροφή από το στόμα οδηγείται στον οισοφάγο και μετά στο στομάχι. Μία ομάδα μυών στο κάτω μέρος του οισοφάγου, ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας (ΚΟΣ), δεν επιτρέπει το όξινο περιεχόμενο του στομάχου να επιστρέψει, δηλαδή να παλινδρομήσει στον οισοφάγο και το λάρυγγα. Σε αυτούς που έχουν λαρυγγοοισοφαγική και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας (ΚΟΣ) δεν κλείνει σωστά, επιτρέποντας στα οξέα να παλινδρομούν στο λάρυγγα και τον οισοφάγο.

Όταν το γαστρικό οξύ αγγίζει το ευαίσθητο ιστό του λάρυγγα και του οισοφάγου, προκαλεί μια αντίδραση παρόμοιο με την ενστάλαξη χυμό λεμονιού στο μάτι σας. Αυτός είναι ο λόγος που η παλιδρόμηση χαρακτηρίζεται συχνά από την αίσθηση καψίματος γνωστή ως καούρα.

Περιστασιακή η καούρα είναι φυσιολογική. Ωστόσο, αν η καούρα γίνεται χρόνια και εμφανίζεται πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί να έχετε παλινδρόμηση. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η λαρυγγοοισοφαγική παλινδρόμηση και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ποιος έχει λαρυγγοοισοφαγική παλινδρόμηση και  γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ?

Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει λαρυγγοοισοφαγική παλινδρόμηση και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Γυναίκες, άνδρες, βρέφη και παιδιά μπορούν να βιώσουν όλα αυτή τη διαταραχή.

Τα υπέρβαρα άτομα και οι έγκυες γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, λόγω της πίεσης στο στομάχι τους.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η παλινδρόμηση μπορεί συχνά να διαφύγει της προσοχής σε βρέφη και παιδιά. Σε βρέφη και παιδιά, μπορεί να προκαλεί επαναλαμβανόμενο εμετό, βήχα, και άλλα αναπνευστικά προβλήματα, όπως πονόλαιμο και λοιμώξεις του αυτιού. Στα περισσότερα βρέφη η παλινδρόμηση ηρεμεί μετά την ηλικία του ενός έτους, λόγω ωρίμανσης του κάτω οισοφαγικού σφικτήρα.

Συμβουλές για την πρόληψη της λαρυγγοοισοφαγικής παλινδρόμησης και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

  •    Μην πίνετε αλκοόλ
  •   Χάστε βάρος Σταματείστε το κάπνισμα
  •     Περιορίστε τα τρόφιμα που αυξάνουν το πρόβλημα, όπως:
    •         Καφεΐνη
    •         Ανθρακούχα ποτά
    •         Σοκολάτα
    •         Μέντα
    •         Ντομάτα και εσπεριδοειδή τρόφιμα
    •         Τα λιπαρά και τα τηγανητά
  •  Φοράτε φαρδιά ρούχα
  •  Τρώτε μικρά και τακτικά γεύματα και σιγά-σιγά 

Πoια είναι τα συμπτώματα της λαρυγγοοισοφαγικής παλινδρόμησης και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ?

001 00802291236 24336_000Τα συμπτώματα της λαρυγγοοισοφαγικής παλινδρόμησης και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης μπορεί να περιλαμβάνουν επίμονη καούρα, παλινδρόμηση οξέος, έμετο και ναυτία. Μερικοί άνθρωποι έχουν παλινδρόμηση χωρίς καούρες. Αντίθετα, βιώνουν πόνο στο στήθος που μπορεί να είναι αρκετά σοβαρός ώστε να μιμείται τον πόνο της καρδιακής προσβολής, βραχνάδα το πρωί, και δυσκολία στην κατάποση. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να αισθάνονται σαν να έχει κολλήσει κάτι στον λαιμό τους ή σαν να ένα αίσθημα πνιγμού. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηρό βήχα για μεγάλο χρονικό διάστημα και κακή αναπνοή.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της λαρυγγοοισοφαγικής παλινδρόμησης και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ?

Η λαρυγγοοισοφαγική παλινδρόμηση και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, όπως έλκος και στενώματα του οισοφάγου (οισοφαγίτιδα), βήχα, άσθμα, φλεγμονή του φάρυγγα και του λάρυγγα, πνευμονία και  συλλογή του υγρού στα ιγμόρεια και στο μέσο αυτί. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγή στο βλεννογόνο του οισοφάγου που ονομάζεται οισοφάγος του Barrett, η οποία είναι μία σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Τι προκαλεί τη λαρυγγοοοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η δυσλειτουργία του κατώτερου οισοφαγικού μυός, η παρουσία διαφραγματοκήλης, μη φυσιολογικές συσπάσεις του οισοφάγου, και η αργή κένωση του στομάχου.

Συνήθειες του τρόπου ζωής συμβάλλουν στην εμφάνιση της και είναι:

  • Η χρήση αλκοόλ
  • Η παχυσαρκία
  • Η εγκυμοσύνη
  • Το κάπνισμα 

Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση της, όπως: 

  • Τα εσπεριδοειδή
  • Η σοκολάτα
  • Τα καφεϊνούχα ποτά
  • Τα λιπαρά και τα τηγανητά
  • Το σκόρδο και τα κρεμμύδια
  • Η μέντα
  • Τα πικάντικα τρόφιμα
  • Η ντομάτα
  • Τα οστρακοειδή 

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό;

001 science-gastric-reflexΕάν αντιμετωπίζετε καούρα περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα, συχνά πόνους στο στήθος μετά το φαγητό, δυσκολία στην κατάποση, επίμονη ναυτία και βήχα ή πονόλαιμο σχετίζεται με ασθένειες, μπορεί να έχετε παλινδρόμηση. Για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία, θα πρέπει να εξεταστείτε από ένα ωτορινολαρυγγολόγο.

Πώς μπορεί ο ΩΡΛ να με βοηθήσει ?

Ο ωτορινολαρυγγολόγος έχει μεγάλη εμπειρία στη διάγνωση και θεραπεία πολλών από τις επιπλοκές της λαρυγγοοισοφαγικής παλινδρόμησης, στους παραρρίνιους κόλπους, στις λοιμώξεις του αυτιού, του λαιμού και του λάρυγγα.


Πώς γίνεται η διάγνωση της λαρυγγοοισοφαγικής παλινδρόμησης ?

Η λαρυγγοοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να διαγνωστεί με το ιστορικό, την κλινική εξέταση και κυρίως με την ενδοσκόπηση του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να διαγνωστεί από την απόκριση του ασθενούς στη θεραπεία με τη κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι με λαρυγγοοισοφαγική παλινδρόμηση ανταποκρίνονται σε ένα συνδυασμό που περιλαμβάνει αλλαγή στον τρόπο ζωής και στη φαρμακευτική αγωγή, περιστασιακά, η χειρουργική επέμβαση συνιστάται.

Υπάρχουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας που συνδέονται με τη λαρυγγοοισοφαγική παλινδρόμηση ?

Η λαρυγγοοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις φωνητικές χορδές αλλά και να βλάψει τον οισοφάγο, προκαλώντας έτσι οισοφαγίτιδα. Επίσης, μπορεί να αναπτύξει οισοφάγο Barrett  (μια προκαρκινική κατάσταση που απαιτεί την περιοδική ενδοσκοπική παρακολούθηση για την ανάπτυξη του καρκίνου.

 

Ιατρείο

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Διστόμου 5-7

Μαρούσι - 151 25

Τηλεφωνικό Κέντρο:

210 6198100 - 120

Fax: 210 6198555

Email: κάντε κλικ εδώ

Πως θα έρθετε με αυτοκίνητο

Πως θα έρθετε με ΜΜΜ

Χάρτης