Θόρυβος και Απώλεια Ακοής

noise2Το Εθνικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την Κώφωση και για άλλες Διαταραχές της Επικοινωνίας αναφέρει ότι περίπου 28 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χάσει το σύνολο ή μέρος της ακοής τους.

Η έκθεση στο θόρυβο είναι όλο και πιο διαδεδομένη στην εποχή των MP3 player, των iPods και άλλων προσωπικών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής. Η υπερβολική έκθεση στο θόρυβο μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ή και μόνιμη απώλεια της ακοής.

Ένταση κοινών ήχων

30 ντεσιμπέλ (dBA) - Ψίθυρος
60 ντεσιμπέλ -  Κανονική συνομιλία
60 - 80 ντεσιμπέλ -  Αυτοκίνητα σε μια στενή παρατηρητή
Πάνω από 85 ντεσιμπέλ


Πώς μπορεί να προκαλέσει ο θόρυβος απώλεια ακοής ?
Οι πολύ δυνατοί ήχοι βλάπτουν το εσωτερικό αυτί με αποτέλεσμα την καταστροφή των τριχωτών κυττάρων του κοχλία. Όταν το αυτί εκτεθεί σε δυνατούς ήχους για ένα σύντομο χρονικό διάστημα , μπορεί κανείς να βιώσει αυτό που ονομάζεται προσωρινή απώλεια της ακοής. Η απώλεια της ακοής τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από εμβοές (ένα βουητό ή κουδούνισμα στα αυτιά). Συνήθως, ο ασθενής μπορεί να ανακτήσει αυτή την προσωρινή απώλεια. Αλλά αν το αυτί εκτεθεί σε δυνατούς ήχους για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, τα τριχωτά κύτταρα μπορεί να καταστραφούν μόνιμα, προκαλώντας μόνιμη νευροαισθητήρια απώλεια ακοής.

Ποια η σωστή χρήση των MP3 player
s ?
e6f70552c30c443e888c47a9bb635635Ο μέγιστος ήχος από ένα MP3 player έχει μετρηθεί στα 115 ντεσιμπέλ, ένα επίπεδο που μπορεί να προκαλέσει βλάβη και απώλεια ακοής.
Σε μία έρευνα που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της Αυστραλίας διαπιστώθηκε ότι περίπου το 25% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν φορητά στερεοφωνικά είχαν καθημερινή έκθεση σε θόρυβο αρκετά υψηλή ώστε να προκληθεί βλάβη στην ακοή.
Άλλη έρευνα από την Ολλανδία αναφέρει ότι το 90% των εφήβων που άκουγαν μουσική μέσω ακουστικών για MP3 players, την άκουγε σε ένταση που ήταν ανώτερη από τα επιτρεπτά όρια.
Ερευνητές στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης καθόρισαν ότι ακούγοντας μια φορητή συσκευή αναπαραγωγής μουσικής με ακουστικά στο 60% των δυνατοτήτων της για μία ώρα την ημέρα είναι σχετικά ασφαλής. Το ανώτατο όριο έντασης είναι ρυθμιζόμενο σε πολλά από τα σημερινά MP3 players.

Γιατί οι ωτοασπίδες είναι σημαντικές σε συναυλίες ?
Οι γονείς και οι έφηβοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι διάφορες ιατρικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα επίπεδα ήχου στις συναυλίες συχνά είναι σημαντικά υψηλότερα από 85 dB, και κάποιες φορές η ένταση του ήχου μπορεί να φθάσει τα 90 dB ή ακόμα και τα 122 dB.
Μια μελέτη ωτορινολαρυγγολόγων εξέτασε την ένταση του ήχου σε διάφορες συναυλίες και την αποτελεσματικότητα της χρήσης των ωτοασπίδων. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ακόμα και στο Μέγαρο Μουσικής, υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης βλάβης στην ακοή, ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής που παίζεται. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ωτοασπίδες σε κάθε είδους μουσική συναυλία, ανεξάρτητα από το είδος της.

 

Ιατρείο

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Διστόμου 5-7

Μαρούσι - 151 25

Τηλεφωνικό Κέντρο:

210 6198100 - 120

Fax: 210 6198555

Email: κάντε κλικ εδώ

Πως θα έρθετε με αυτοκίνητο

Πως θα έρθετε με ΜΜΜ

Χάρτης